Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vycházka Hornopožárským lesem

27. 4. 2013

 Trasa vycházky vedla z Borku kolem upraveného prostranství u křížku pod Halíři. Zde nám Ivo osvětlil učivo 9. třídy a sice rozdíl mezi vyvřelými a přeměněnými horninami. Poté jsme postupovali směrem k Turyni, kde jsme hledali zbytky tvrze "Na zemanu" nebo "Na zámku" a seznámili se na staré pomístní názvy s kronikářkou spolku a historičkou Veronikou. Pokračovali jsme po modré značce do kopce a čekalo nás seznámení s Olgou Barvířovou, archeoložkou a pracovnicí jílovského muzea. Objevili jsme některé tajemné obětní mísy, z nichž nejpěknější kusy nám ukázal Ivo poblíž rozcestí pod Kněží horou. 

Na tento vrch jsme vystoupili a dále jsme zvažovali směr návratu. V Hornopožárském lese není o zajímavá místa nouze (vodní tvrz Skalsko, Vlčí rokle, lom "V Doubí" a pověst o Dlabalovi...). Nakonec jsme dali přednost dramatickému místu s ještě napínavějším příběhem - vyhlídce na lom "V Doubí" a příhodě mezi pytláky a hajným Dlabalem, jak ji přednesl znalec místních příběhů, pan učitel Košťák.

Povídáním o dobrodružství mezi hajnými a pytláky jsme výlet zakončili a rozešli se různými směry k domovu. Většina zamířila kolem činného kamenolomu v Prosečnici k železniční a autobusové zastávce.

                                         za OS J. Stachura

 

Video

 

Náhledy fotografií ze složky Hornopožárským lesem